Zdravo&fino by Ema Baniček – Blitva & feta Galette
Kao jedan od dnevnih ciljeva u svoj Five Minute Journal možete staviti pripremu brzog i zdravog ručka.
Ovaj put smo vam pripremili Galette sa sezamom, fetom i blitvom.
Nadjev:
- 200 g feta sira
- 300 g svježe blitve
- 1 jaje
- 180 g kiselog vrhnja
- 2 žlice sjeckanog peršina
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sol
- Papar
Blitvu blanširati, ohladiti, dobro ocijediti, nasjeckati, pouljiti s maslinovim uljem i pomiješati s ostalim sastojcima.
Prhko tijesto sa sezamom:
- 200 g glatkog brašna
- 100 g oštrog brašna
- 150 g maslaca
- 50 g tostiranog sezama
- ⅓ žličice soli
- 1 jaje
- 2 žlice kiselog vrhnja
U zdjelu staviti brašno, hladan maslac narezan na kocke, sol i sezam te rukama ili mikserom miješati dok se ne dobije tekstura pijeska. Zatim dodati ostale sastojke i umijesiti tijesto, tek toliko da se sve poveže. Staviti u hladnjak barem pola sata, a zatim razvaljati na debljinu od 3 mm s malo brašna.
Premazati nadjevom, ali da rub ostane prazan otprilike 4 cm. Preklopiti rubove prema sredini i premazati jajetom.
Peći 10 minuta na 200 stupnjeva, a zatim smanjiti na 170 i peći još 15 minuta.
Voli i rasti uz amour.