Zdravo&fino

Zdravo&fino by Ema Baniček – Blitva & feta Galette

Kao jedan od dnevnih ciljeva u svoj Five Minute Journal možete staviti pripremu brzog i zdravog ručka.

Ovaj put smo vam pripremili Galette sa sezamom, fetom i blitvom.

Nadjev:

  • 200 g feta sira
  • 300 g svježe blitve
  • 1 jaje
  • 180 g kiselog vrhnja
  • 2 žlice sjeckanog peršina
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Sol
  • Papar

Blitvu blanširati, ohladiti, dobro ocijediti, nasjeckati, pouljiti s maslinovim uljem i pomiješati s ostalim sastojcima.

Prhko tijesto sa sezamom:

  • 200 g glatkog brašna
  • 100 g oštrog brašna
  • 150 g maslaca
  • 50 g tostiranog sezama
  • ⅓ žličice soli
  • 1 jaje
  • 2 žlice kiselog vrhnja

U zdjelu staviti brašno, hladan maslac narezan na kocke, sol i sezam te rukama ili mikserom miješati dok se ne dobije tekstura pijeska. Zatim dodati ostale sastojke i umijesiti tijesto, tek toliko da se sve poveže. Staviti u hladnjak barem pola sata, a zatim razvaljati na debljinu od 3 mm s malo brašna.

Premazati nadjevom, ali da rub ostane prazan otprilike 4 cm. Preklopiti rubove prema sredini i premazati jajetom.

Peći 10 minuta na 200 stupnjeva, a zatim smanjiti na 170 i peći još 15 minuta.

Voli i rasti uz amour.